fbpx

KSU kviečia veiklias moteris išbandyti e-prekybos mokymų platformą


Šiame dirbtinio intelekto ir skaitmenizacijos pažangos amžiuje vis dar stebimas žymus atotrūkis tarp vyrų ir moterų, kuriančių ar vystančių savo verslą elektroninėje erdvėje. Pasaulio banko pateikta statistika rodo, kad išsivysčiusios šalyse e-prekybą vykdo 42% moterų, tačiau mažiau išsivysčiusiose šalyse – tik 19%. Lietuvoje, kaip ir kitose ES šalyse, siekiama remti moterų ir mergaičių informacijos ir komunikacijos technologijų (IKT), verslo ir „minkštųjų“ įgūdžių lavinimo iniciatyvas, siekiant skatinti jų užimtumą ir verslumą e-prekybos srityje.

Kazimiero Simonavičiaus universiteto (KSU) projektų vadovė Reda Juodkūnienė pasakojo, kad siekdamas didinti moterų dalyvavimą e-prekyboje, universitetas kartu su užsienio partneriais įgyvendino projektą, skirtą moterų kompetencijų, reikalingų e-prekyboje, ugdymui. Kaip sako R. Juodkūnienė, moterų įgalinimas laisvai jaustis elektroninėje erdvėje atveria joms didesnes galimybes realizuoti savo verslo idėjas. „Moterys gali pačios be didelių kaštų susikurti darbo vietą ir mažiau rizikuodamos išbandyti verslo idėjas. Nuosavas verslas elektroninėje erdvėje leidžia moterims daug lanksčiau derinti darbą su šeimos poreikiais, būti savarankiškomis ir nepriklausomomis“, – teigia R. Juodkūnienė.

Pasak jos, noras spręsti moterų nedarbo problemas, įgalinant jas dalyvauti kuriant savo e-verslą ir paskatino sukurti bei įgyvendinti projektą „Elektroninės prekybos mokymai moterims verslininkėms“.

Atsižvelgiant į apklaustų moterų verslininkių poreikius, projekto metu buvo sukurta mokymų programa. Jos tikslas – pagerinti skaitmeninius įgūdžius ir žinias, susijusias su e-prekyba. Pagal šią programą sukurti ir interaktyvūs mokymai, nemokamai prieinami elektroninėje platformoje, kurioje galima rasti ir specialų e-prekybos verslo vadovą su daug pavyzdžių ir naudingų praktinių patarimų.

Gerais dalykais svarbu dalintis, tad KSU projekto komanda kvietė moteris verslininkes į vėlyvuosius pusryčius, kurių metu ne tik aptarė projekto rezultatus, bet ir dovanojo kviestinių lektorių – savo srities profesionalų – paskaitas moterims. Renginyje dalyvavusi Mentores.lt ir veiklių moterų bendruomenės „Sėkminga Aš“ įkūrėja Indrė Kudrevičė pasidalino savo įspūdžiais apie moterų verslumo skatinimo svarbą ir įtraukties į e-prekybą galimybes. Mentorės Indrės nuomone, projekto metu sukurta mokymosi platforma taps puikiu įrankiu moterims, norinčioms žengti pirmą savarankišką žingsnį tiek kuriant verslą, tiek gilinant žinias ir vystant jau pradėtą verslą.

„Smagu matyti laimingas moteris, kurios mėgaujasi savo veikla. Toms moterims, kurios nori įgyvendinti savo verslo idėjas, linkiu išdrįsti pradėti, nes vietoje abejonių, kad kas nors nepavyks, galima užduoti sau klausimą – o kas bus jei jums pasiseks? Tokie projektai, kokį pristatė KSU yra naudingi ir svarbiausia – visoms suteikta galimybė naudotis nemokama aktualia informacija, kuri yra reikalinga, siekiant nepasiklysti šiame sudėtingame technologijų pasaulyje“, – teigia I. Kudrevičė.

Savo įžvalgomis renginio metu dalinosi ir „Y tėvai“ prekių ženklo vystytoja, šeimų edukatorė Vaida Ivaniukaitė, kuri tikino, kad gana sunku manevruoti ir tolygiai paskirstyti savo jėgas e-verslo kūrimui ir šeimai. „Labai svarbu gebėti planuoti laiką siekiant balanso, sudėlioti asmeninius prioritetus, o kuo daugiau žinių ir patirties sukaupi, tuo lengviau reikalai einasi“, – teigė Vaida.

Etiketo ir protokolo specialistė, pirmosios virtualių etiketo mokymų platformos www.modernusetiketas.lt įkūrėja Indrė Sapagovaitė verslioms moterims patarė, kaip elgtis tam tikrose situacijose tiek bendraujant su verslo partneriais, tiek su klientais. Jos nuomone, svarbu išlaikyti balansą tarp draugiškumo ir profesinio bendravimo, nes labai dažnai net nepajaučiame ribų, dėl ko galime būti neteisingai suprasti ar pakliūti į konfliktines situacijas.

Projekto mokymų platformą išbandžiusi verslininkė, „Skonio burtai“ įkūrėja Natalija Glazunova motyvuoja verslias moteris ne tik drąsiai imtis e-prekybos, bet ir dalinasi savo asmenine patirtimi, kuomet dirbdama samdomą darbą, randa laiko ir savo verslo vystymui bei aktyviai komunikacijai socialiniuose tinkluose.

„Kai norisi, galima viską suderinti, bet planavimas ir tinkamos žinios, nuolatinis mokymasis man yra svarbiausi dalykai, padedantys eiti į priekį. Kasdien mažais žingsneliais judėti pirmyn yra visada geriau, nei delsti ir nieko neveikti. Ir jei moterys jaučia, kad joms trūksta žinių e-prekyboje, rekomenduoju naudotis KSU sukurta nemokama tikrai daug žinių suteikiančia platforma“, – įspūdžiais dalijosi N. Glazunova.

Kita renginio dalyvė – prekių ženklo „Aš Lietuvė“ puoselėtoja Brigita Šilinskė teigė, kad baigusi verslių moterų mokymus sustiprino savo žinias jai sudėtingoje kibernetinio saugumo bei finansų valdymo srityje. „Eu papuošalų su tautiniais motyvais kūrėja. Kūrybiniam procesui skiriu labai daug laiko, tačiau anksčiau dar daugiau laiko praleisdavau tvarkydama savo el. parduotuvės techninius užkulisius, jau nekalbant apie atsakingą apskaitos vedimą. Po šių savarankiškų mokymų man paaiškėjo įvairūs būtini veiksmai e-prekybos versle ir tapo gerokai lengviau dirbti“, – džiaugėsi mokymų dalyvė B. Šilinskė.

Projekto mokymų programa yra paruošta ir adaptuota lektoriams, todėl tikimasi, jog ja aktyviai naudosis savo reikmėms ir toliau tęs moterų verslumo skatinimo idėjas, o kiekvienas, kas norėtų sustiprinti savo žinias e-prekyboje bei drąsiau nerti į elektroninį verslą, platformoje gali mokytis savarankiškai.

Daugiau apie Kazimiero Simonavičiaus universiteto įgyvendinamą verslių moterų projektą (Nr. 2021-1-LT01-KA220-ADU-000026390), įgyvendintą kartu su tarptautiniais partneriais iš Turkijos, Austrijos, Prancūzijos, Italijos, Kroatijos ir Rumunijos, galite sužinoti paspaudę nuorodą: https://ksu.lt/apie-universiteta/padaliniai/projektu-pletros-skyrius/ekomercija-2/ . El. mokymų platforma rasite čia: https://www.ecommerce4women.com/challenges

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/uzsakomasis-turinys/aktualijos/nemokama-mokymo-platforma-moterims-nauja-galimybe-drasiau-pradeti-e-prekybos-versla-120037311

 

 

 

Dalinkis:

GRĮŽTI