fbpx

JAV astronautė Heidemarie Stefanyshyn-Piper: „Niekada nenorėjau visko mesti“


Kazimiero Simonavičiaus universitete (KSU) gegužės 9 d. apsilankė astronautė Heidemarie Stefanyshyn-Piper. Astronautė yra atlikusi du kosminius skrydžius ir iš viso kosmose praleido 27 dienas, 33 valandas ir 42 minutes.

Vizito KSU metu astronautė susitiko su universiteto akademine bendruomene. Diskusijos metu Heidemarie Stefanyshyn-Piper dalijosi savo sėkmės istorija, pasakojo apie moterų lyderystę bei skatino KSU studentus atkakliai siekti savo svajonės. Astronautė Heidemarie papasakojo studentams apie savo kelią į NASA. Ji pabrėžė, kad atkaklumas, nuolatinis mokymasis ir koncentravimasis į tikslą yra svarbiausi sėkmės komponentai. Kaip teigė astronautė,  skirtingai nuo kitų vaikų, kurie vaikystėje svajoja apie išskirtines specialybes, ji tokios svajonės neturėjo. Pirmą kartą lėktuvu Heidemarie skrido būdama ketverių, ir tai padarė įspūdį. Bet skrydis netapo svajone vieną dieną užkariauti kosmosą. Heidemarie šią mintį pradėjo puoselėti daug vėliau – jau dirbdama JAV Jūrų laivyne. Tada sako pagalvojusi: „Jeigu galiu remontuoti laivus po vandeniu, reiškia galiu statyti ir kosmines stotis kosmose“.

Būtent tuomet Heidemarie pradėjo atkakliai įgyvendinti savo planą ir aplikuoti į NASA. Antra aplikacija 1996 m. į NASA komandą buvo sėkminga ir tuomet prasidėjo jos intensyvus pasirengimas susitikimui su kosmosu. Pirmasis jos kosminis skrydis įvyko 2006 m., kai ji skrido su „Atlantis“ misijoje STS-115 ir atliko du išėjimus į atvirą kosmosą. Kitus tris išėjimus į kosmosą astronautė atliko per savo antrąjį skrydį 2008 m., misijoje STS-126. Pasakodama apie tai, kiek žmonių dirba žemėje, kad astronautai galėtų savo užduotis vykdyti kosmose, Heidemarie akcentavo komandos svarbą ir bendro tikslo siekimą. Paklausta, ar kada nors pagalvojo norinti viską mesti, ji atsakė: „Tai ne man, esu gana užsispyrusi ir jei būna sunku, tai mane skatina dar labiau stengtis ir įveikti kliūtį.“ Astronautė sakė, kad toks požiūris ją lydi visur, ne tik darbe. „Visada lankiau paskaitas, daug mokiausi, negalėjau net pagalvoti, kad kažko negalėčiau užbaigti. Kartais būdavo sunku, bet niekada net negalvojau pasiduoti“, pasakojo ji. „Mintis viską mesti kosmose, net nešauna į galvą. Čia svarbu išsiaiškinti problemą ir veikti“, sakė astronautė. Dalindama patarimus studentams, astronautė padrąsino juos sakydama, kad nesėkmių bijoti nereikia. „Bijodamas suklysti, negalėsi žinoti, kur baigiasi tavo galimybių ribos“, sakė ji.

Po įspūdingos karjeros NASA, Heidemarie grįžo į JAV Jūrų laivyną, kur tęsė darbą inžinerijos srityje ir vadovavo svarbioms projektų grupėms. Ji taip pat yra aktyvi visuomeninė veikėja, palaikanti savo gimtąją Ukrainą brutaliame Rusijos sukeltame kare.

Heidemarie didžiuojasi savo ukrainietiškomis šaknimis. Ištekėjusi, ji išlaikė ir savo ukrainietišką pavardę. Astronautės tėvas, Mykhailo, gimė Ukrainoje, po Antrojo pasaulinio karo su žmona emigravo į JAV. Heidemarie papasakojo, kad svajones jai įgyvendinti padėjo laimėta JAV Jūrų laivyno stipendija, kuri suteikė galimybę studijuoti Masačusetso technologijų institute. 1985 m. šiame universitete ji įgijo mechaninės inžinerijos magistro laipsnį.

Paklausta apie Žemę, astronautė aistringai pasakojo, kokia ji graži. Ji tikino, kad turime rūpintis planeta  ir privalome galvoti apie jos išlikimą, nes galimybės, kad galėsime gyventi kitoje erdvėje, nėra. „Planeta yra viena, todėl mes visi esame už ją atsakingi“, sakė astronautė.

Paklausta apie verslo galimybes kosmose, ji minėjo, kad komercinių skrydžių į kosmosą daugės, ir čia atsivers galimybės verslo plėtrai.

Kazimiero Simonavičiaus universitetas astronautės apsilankymui buvo pasirinktas neatsitiktinai – nuo 2012 metų KSU vykdo Aviacijos vadybos bakalauro, o nuo 2024 m. ir Aviacijos vadybos magistrantūros studijų programas. Rugsėjo mėnesį KSU startuoja Aviation & Space Academy, kuri domėtis aviacijos ir kosmoso temomis skatina vyresniųjų klasių moksleivius ir studentus, aviacijos ir kosmoso entuziastus. „Nors esame socialinių mokslų universitetas, aviacijos ir kosmoso tema mums artima, kadangi tiek vadybos, tiek teisės ar komunikacijos bei kitų socialinių mokslų žinios ir įgūdžiai leidžia kokybiškai papildyti aviacijos ir kosmoso technologijų progresą, suteikti jam vertybinį, į žmogaus ir visuomenės poreikius orientuotą pagrindą. Tai patvirtina ir mūsų ilgamečio bendradarbiavimo su aviacijos industrijos partneriais patirtis. Todėl labai džiaugiamės, kad susitikimas su astronaute įvyko mūsų universitete – tai didelė dovana mūsų studentams ir visai bendruomenei“, sakė KSU rektorė prof. dr. Jolanta Bieliauskaitė.

Susitikimą su astronaute Heidemarie Stefanyshyn-Piper organizavo JAV ambasada Lietuvoje, bendradarbiaujant su Kazimiero Simonavičiaus universitetu ir Imaguru Startup HUB.

Dalinkis:

GRĮŽTI